Головна » Здоров`я » Факти про мед, про які Ви не знали

Факти про мед, про які Ви не знали

11.04.2016 в 08:41 переглядів: 269 коментарів: 0 Здоров`я
Про цілющі властивості продуктів бджільництва відомо з давніх часів. Не тільки народна, а й сучасна наукова медицина користується медом при лікуванні різних захворювань. Мед відновлює і додає сили, мобілізує захисні функції організму піднімає імунітет. Гіппократ, який широко застосовував мед в лікувальній практиці, радив вживати його щодня. Мед, на думку японських медиків - цар натуральних продуктів, що благотворно впливають на організм людини.

Ще в давнину люди помічали, що мисливці за диким медом не страждали захворюваннями суглобів, судинної системи, з досконалим здоров'ям і були довгожителями. І як недивно, це сталося тому, що їх часто жалили бджоли. Бджолина отрута виявився відмінним ліками. Народна медицина здавна застосовувала бджолині укуси при лікуванні ревматичних і інших хвороб, пов'язаних із застудою. Бджолиний Яд ефективним виявився так само при лікуванні захворювань нервової системи і зміни серцевого м'яза. Він знижує і запальні процеси.

Широке застосування в медицині і косметиці знаходить прополіс. Його використовують при лікуванні ран, опіків, при обмороженні, застосовують при туберкульозі легенів, ангінах, захворюваннях шкіри, слизової оболонки рота, додають в лікувальні зубні пасти і креми. Добре про цілющі властивості прополісу описує В.Нікулін в своїй книзі «Секрети бджолиного меду». У ній так само багато корисної інформації не тільки про прополісі, але і всіх різновидах меду.

Квітковий пилок називають диво продуктом. Вона, як і мед, служить їжею бджолам, багата білками і вітамінами. У ній містяться жири, мінеральні солі, речовини росту, гормони. Пилок рекомендують вживати при недокрів'ї, виснаженні, слабкості і багатьох інших захворюваннях.

Все більше збільшується бажання людей пізнати вплив продуктів бджільництва на людину.

Що треба знати про мед

Вищі сорти меду (що містять найменшу кількість вологи) виходять при його витіканні з сот під впливом власної ваги (мед-самоплив) або при центрифугуванні в спеціальних апаратах. Нижчі сорти меду (підвищеної вологості) отримують витоплюванням меду з сот на вогні.

Найпопулярніший - натуральний квітковий мед. Особливо такі його сорти: липовий, гречаний, акацієвий, буркуновий, гірчичний, бавовняний, соняшниковий. Мед отримує назву залежно від рослин, з яких бджоли збирають нектар. Найбільше цінуються світлі сорти меду (акацієвий, липовий і ін.), Винятком є ​​гречаний. Темні сорти більш багаті мінеральними речовинами, що представляють цінність для організму.


Хімічний склад меду

У меді міститься близько 60 різних речовин. Головною складовою частиною всіх сортів є вуглеводи: глюкоза (виноградний цукор) і фруктоза (фруктовий цукор). 100 г меду містять 0,3 - 3,3% білків, 77,2% вуглеводів і дають організму 335 калорій енергії.

У мед входить ряд ферментів, які значно прискорюють реакції обміну речовин, що протікають в організмі. З мінеральних речовин до складу меду входять солі кальцію, натрію, магнію, заліза, сірки, йоду, хлору, фосфору. Мед так само містить мікроелементи: марганець, кремній, алюміній, бор, хром, мідь, літій, нікель, свинець, олово, цинк, осмій і інші. Мед містить ряд органічних кислот: яблучну, виноградну, лимонну, молочну, щавлеву і вітаміни.

У меді знаходиться відносно велика кількість вітаміну В2 (0,5 мг%), РР (0,2 мг%), С (2 мг%), В6, Н (біотин), Е, К, пантотенова кислота, фолієва кислота.

Зберігання меду

Бджолиний мед дуже добре зберігається. Засахарівшійся мед при бажанні легко можна перетворити в рідкий. Для цього треба помістити посудину з медом в гарячу воду (температура до 60 ° С).

В умовах високої вологості при температурі + 11-19 ° С мед може закисати. Зберігати мед слід при температурі + 5-10 ° С в сухому добре провітрюваному приміщенні. Найбільш зручна для зберігання меду скляний посуд, а також бочки з липи, осики, вільхи, тополі. У дубових бочках мед темніє. Не можна залишати мед в оцинкованої посуді і з алюмінію.

Норма споживання меду

З користю для організму, застосовуючи мед як харчове або дієтичне речовина, доросла людина може з'їдати його в день по 100-150 г в кілька прийомів. Щоб мед краще всмоктується, його слід приймати за 1,5-2 години до їжі або через 3 години після. Найбільш корисне застосування меду з теплою кип'яченою водою, чаєм або молоком, хоча невелика кількість (2 - 3 чайних ложки) можна приймати і разом з вуглеводної їжею. Кожна людина індивідуальна, тому кількість і спосіб вживання меду для кожного унікальний.

Дітям мед краще давати разом з кашею, фруктами або чаєм. У такому вигляді мед найкраще засвоюється. Дитині цілком достатньо 1-2 чайних ложок в день.


Протипоказання до застосування

Деяким людям заборонено вживати мед через підвищену чутливість до нього. Від меду у них з'являється кропивниця, свербіж, нежить, головний біль, желудочнокишечного розлади. Таким особам мед протипоказаний.

Мед можна вживати і при цукровому діабеті, помірних кількостях, але попередньо порадившись з лікарем. Необхідно порадитися з лікарем і перед тим, як давати мед дітям, хворим золотухою і ексудативним діатезом.

В основному у меду практично немає прямих протипоказань, тому його можна використовувати всім - здоровим і хворим.

Мед як лікувальний засіб

Будучи джерелом легко засвоюваних вуглеводів - глюкози і фруктози, утримуючи в собі унікальний набір вітамінів, мінеральних речовин, органічних кислот, ферментів, мікроелементів, протибактерійних речовин, біогенних стимуляторів, мед можна назвати дивним природним ліками, що надає неповторне вплив на організм людини. Чи замислювалися ви про те, скільки користі може принести цей продукт? Які хвороби можна вилікувати або запобігти, якщо знати як правильно вживати мед? Напевно, багато цікавих і корисних властивостей і фактів про мед ви навіть не чули. Рекомендую в такому випадку почуття відому і дуже пізнавальну книгу «Секрети бджолиного меду», де автор детально описує сорти меду, лікувальні властивості, наводить приклади, рецепти різних страв і напоїв. Адже вживаючи мед, ви робите свій організм здоровіше, а здоров'я - міцніше, тіло - молодший. Щоденне вживання меду, принесе набагато більше користі, ніж багато інших продуктів.

Дії меду на рани

Властивістю меду є посилення кровотоку і відтоків лімфи, які промивають рану і створюють хороші умови для харчування клітин в зоні рани. Так само мед згубно діє на мікроби (кишкову і дизентерійну палички, стрептококи, стафілококи і ін.).

У народній медицині мед додають до відварів лікарських трав, соків овочів, які використовуються при лікуванні різних ран і виразок.

І це далеко не всі цілющі властивості меду. Існує маса рецептів приготування страв і напоїв з цього продукту, що підвищують імунітет і зміцнюють здоров'я. Крім того, корисні властивості безпосередньо залежать від якості меду.

Знання про продукти бджільництва, механізми їх дії на організм здорової і хворої людини постійно збагачуються. Рекомендуємо вам стежити за новинками літератури з даної теми. Будте здорові!

Джерело: http://neboley.com.ua
Фотографії по темі
Читайте також:
Комментарії 0
avatar
Copyright © 2016 INFOPORTAL