Головна » Здоров`я » Щоб не допустити розвитку застуди, слід правильно харчуватися

Щоб не допустити розвитку застуди, слід правильно харчуватися

12.12.2016 в 10:59 переглядів: 421 коментарів: 0 Здоров`я
Імунітет восени падає, але підвищити його можна, додавши в свій щоденний раціон ряд корисних продуктів, про які піде мова в нашій статті.

Якщо ти щодня будеш включати в своє меню близько п'яти порцій овочів і фруктів, випивати 8-10 склянок води, а також налягати на продукти, перераховані нижче, твій імунітет буде працювати без збоїв, а організм ефективно протистояти хворобам.

Так які ж продукти слід частіше ставити на стіл, щоб запобігти розвитку застуди?
 
Йогурт

Фахівці з Віденського університету з'ясували, що щоденне споживання йогурту сприяє підвищенню імунітету. Оптимальна щоденна доза: дві порції йогурту по 150 г кожна.

Овес і ячмінь

Ці зернові культури містять бета-глюкан, тип волокна з антимікробними та антиоксидантні властивості. Як відзначають норвезькі вчені, навіть більш потужними, ніж ехінацея. Як показало дослідження, тварини, які споживали це з'єднання, були менш схильні до зараження грипом, герпесом, на сибірку. Також слід зазначити, що бета-глюкан підвищує імунітет, прискорює загоєння ран і покращує роботу антибіотиків. Оптимальна щоденна доза: по крайней мере одна порція зернових під час одного з трьох прийомів їжі.

Часник

У часнику міститься активний інгредієнт аллицин, який бореться з інфекціями і бактеріями. Згідно з результатами, отриманими в ході дослідження проведеного британцями, у людей, які регулярно їдять часник, набагато менше шансів застудитися. А згідно з іншими вишукувань, у людей, які споживають понад 6-ти зубчиків часнику в тиждень, на 30% менше шансів розвитку колоректального раку і на 50% - раку шлунка. Оптимальна щоденна доза: два сирих зубчики часнику.

Риба та морепродукти

Селен, що міститься в цих продуктах, допомагає лейкоцитам виробляти цитокіни-білки, які борються з вірусом грипу. Лосось, макрель, оселедець також багаті омега-3, які зменшують запалення, захищають легені від інфекцій. Оптимальна доза: не менше двох порцій на тиждень.

Курячий бульйон

Дослідники підкреслюють, що ще одним прекрасним засобом для боротьби із застудою і кашлем є курячий бульйон. А якщо в нього додавати цибулю і часник, це тільки збільшить його імуностимулюючі властивості. Оптимальна доза: при найменшому нездужанні з'їси тарілку бульйону.

Чорний чай

Дослідники з Гарвардського університету з'ясували, що у людей, які випивали щодня 5 чашок чорного чаю в період загострення простуд, в крові виявлялося в 10 разів більше інтерферонів (білків, які виділяють клітини у відповідь на вторгнення вірусу). Оптимальна доза: кілька чашок в день.

Яловичина

Цинк, що міститься в яловичині, допомагає організму боротися з інфекціями і вірусами. Він дуже важливий для формування білих кров'яних клітин - клітин імунної системи, які розпізнають бактерії і віруси і знищують їх.

Оптимальна доза: 80 г пісної яловичини забезпечує близько 30-ти відсотків денної норми цинку. Не любиш яловичину? Їж устриці, вітамінізовані каші, свинину, птицю, йогурт або пий молоко.

Солодка картопля

Ти не вважаєш шкіру частиною імунітету? Цей найважливіший орган є першою фортецею проти бактерій і вірусів. Щоб залишатися сильною і здоровою, шкірі необхідний вітамін А, який відіграє ключову роль у виробництві сполучної тканини. Щоб отримати вітамін А слід налягати на продукти, що містять бета-каротин, наприклад, солодка картопля. Оптимальна щоденна доза: порція солодкої картоплі плюс інші продукти, багаті бета-каротином: морква, кабачки, гарбуз, диня.

Гриби

Гриби збільшують виробництво і активність лейкоцитів, роблячи їх більш "агресивними", що на думку Дугласа Шара, директора Інституту фітотерапії в Вашингтоні (округ Колумбія), добре, коли організм бореться з інфекцією. Оптимальна доза: експерти рекомендують з'їдати близько 30 г грибів шиітаке, маітаке і рейши щодня.

 
Фотографії по темі
Читайте також:
Комментарії 0
avatar
Copyright © 2016 INFOPORTAL